Hoppa till sidans innehåll

Historia


Efter 30 års frånvaro på den svenska basketarenan har Hammarby Basket äntligen återuppstått. När föreningen upplöstes i mitten av 1980-talet, var det många som beklagade det och på flera håll har nostalgiska diskussioner förts på senare år av gamla medlemmar om att återbilda Hammarby Basket. I Polisen Basket fanns just den förening och organisation som var redo och kapabel att förverkliga den visionen. Vi är mycket stolta över att nu vara Hammarby IF, Basketförening med hela Sverige. Välkomnandet var fantastiskt varmt och vi kände direkt en tillhörighet.

Vår första tid i Hammarbyalliansen har varit intensiv, inspirerande och framgångsrik. Bildandet av Hammarby Basket gick heller inte spårlöst förbi i Basketsverige och vi har fått många positiva reaktioner från alla möjliga olika håll. Medlemsantalet har ökat, bland såväl aktiva som stödmedlemmar. Flera seniorspelare har återkommit till klubben för att nu representera oss under ny flagg. Alla barn & ungdomare har stannat i klubben och många ny små medlemmar har tillkommit. I såväl vårt herrlag som damlag spelar idag duktiga spelare vars föräldrar en gång spelade i Hammarby Basket och i styrelsen sitter också före detta spelare från det ursprungliga Hammarby Basket. Det ger oss en nygammal känsla av tillhörighet i Hammarby Alliansen. Cirkeln är sluten och vi har kommit hem igen. Under säsongens inledning har vi även sett många bekanta Hammarby Basket-profiler på läktaren när våra representationslag spelar sina matcher. Det är tydligt att återbildandet av Hammarby Basket var efterlängtat.

Vår vision är att vara Sveriges attraktivaste basketförening, vare sig man är spelare, ledare, förälder eller publik. Vårt primära mål med verksamheten blir därför att erbjuda den bästa basketutvecklingen för våra spelare. Vi satsar på våra unga och vill kunna erbjuda våra egna talanger spel i högsta möjliga serie för att kunna behålla dem i föreningen så länge som möjligt. Vi satsar på att kontinuerligt utveckla våra ledare och strävar även efter att inkludera våra föräldrar i verksamheten.

Vi har en trogen och mycket kompetent tränarstab. Under åren som denna förening har funnits, innan vi upptogs i Hammarby Alliansen, producerade vi en imponerande mängd landslagspelare på ungdomsnivå och seniornivå. Vi är till och med den förening som lyckats få flest spelare att nå hela vägen till basketens absoluta topp – spel i amerikanska proffsligan NBA & WNBA. Två av våra ungdomsspelare tog sig hela vägen till NBA och ytterligare en spelar idag i WNBA. Ingen annan basketförening har lyckats med den prestationen! Vi ser nu fram emot att fortsätta skapa framtidens storspelare i Hammarbys namn.

På barn- och ungdomssidan är vi idag drygt 40 lag vilket gör oss till en av Stockholms största basketföreningar. Alla är välkomna att spela i Hammarby Basket oavsett tidigare erfarenheter eller förkunskaper. Vår strävan är att alla ska känna sig välkomna att spela och träna med oss och erbjuder därför även breddverksamhet på ungdoms- och seniornivå.

Därmed siktar vi på att växa, både till spelarantal men även utvecklingsmässigt då vi vill vara den attraktivaste basketföreningen i landet. Vårt motto är – så många som möjligt, så länge som möjligt.

Några nämnvärda ungdomslag är naturligtvis pojkar födda -85 med både Maciej och Damir som tog hem klubbens första Scania Cup pokal 1998, även pojkar -90 som vann två Scania Cup guld i följd och är det senaste laget från klubben som vunnit turneringen. Flickor födda -92 med Amanda i laget och flickor födda -99 som säsongen 2014/2015 försvarade sin titel som vinnare i Riksmästerskapet från föregående säsong och blev det första lag i klubbens historia som lyckats med det.

Lag, RM/SM medalj och säsong.

P85 Brons 2000/2001

F87 Silver 2003/2004

P89 Silver 2004/2005

P90 Guld 2005/2006

F92 Silver 2007/2008

F99 Guld 2013/2014

F99 Guld 2014/2015

Uppdaterad: 2016-06-08 00:05
Skribent: Daniel Palm, verksamhetsansvarig
Epost: This is a mailto link

månadens seniorspelaremånadens ungdomsspelare

 


månadens ledare
bbskott
bbcoach

Postadress:
Hammarby IF BF - Basket
Pepparvägen 6 (kv)
12356 Farsta

Besöksadress:
Pepparvägen 6 (kv)
12356 Farsta

Kontakt:
Tel: 073-6229560
E-post: This is a mailto link

Se all info