Hoppa till sidans innehåll

Välkommen Hit


Hammarby Basket säger välkommen hit!   

 

Förra året startade Hammarby Basket verksamhet för ensamkommande flyktingar. Vi är en del i Svensk idrotts största projekt för ensamkommande flyktingbarn, Välkommen hit.

Forskningsrapporter visar att Basketsverige är bra på att välkomna barn och ungdomar med rötter i andra kulturer. Nu när flyktingströmmarna är större än någonsin historiskt sett, ville basketen göra ännu mer. Svenska Basketbollförbundet drog därför igång projektet Välkommen hit som stöds av Svenska PostkodLotteriet.

Projektet 

Välkommen hit står på två ben:

Det ena är att introducera basketen och föreningslivet för ensamkommande flyktingungdomar, och genom aktiviteter som utvalda basketföreningar ansvarar för, hjälpa till i integrationsprocessen. Genom basketen får de ensamkommande på ett naturligt sätt lära känna etablerade svenskar, och genom dem få fler pusselbitar i processen att förstå hur det svenska samhället fungerar.

Projektets andra ben handlar om att öka förståelsen och toleransen gentemot flyktingar. För oss som bor i Sverige kan det vara svårt att sätta sig in i flyktingars situation och förstå vilka svåra erfarenheter många av dessa barn och ungdomar har. Vi kommer därför att hjälpa till att sprida information och kunskap kring de krishärdar barnen har flytt ifrån och på det sättet hoppas vi öka respekten gentemot flyktingar och motverka främlingsfientlighet. Läs mer på www.valkommenhit.se

 

Vårt engagemang 

Hammarby Basket är en förening som i många år har haft en stark mångfaldsprägel. Här är alla välkomna och tillåts växa som individer. Därmed ville vi givetvis engagera oss i Svensk Baskets satsning Välkommen Hit för att bidra med våra insatser i arbetet med integration genom basket. Vi är mycket stolta över att ingå i Svenska Basketbollförbundets projekt Välkommen Hit. Vi har även ett mycket gott samarbete med den ideella organisationen Internationella Bekantskaper som erbjuder en närmast oändlig mängd med kulturella och idrottsinriktade aktiviteter. Tillsammans har vi erbjudit ungdomar att gå på våra seniormatcher och till och med tagit med dem på landskamp vid ett tillfälle.

Aktiviteter 2016/2017

Idrottslyftets nätverk i Farsta

Vi har en god relation till detta nätverk och genomför i samarbete med dem kunskapsöverföring till de anslutna klubbarna, oavsett idrott, och skolorna i samband med nätverksträffar. Det rör sig om att dela med sig av våra erfarenheter om vad man kan göra om man vill engagera sig som förening och hur skolorna bäst kan ta emot och inkludera dessa ungdomar i skolan.

 

Kunskapsöverföring

Vi erbjuder också en lättare introduktion till hur föreningslivet och idrottande fungerar i det svenska samhället för de ungdomar som vi har tagit emot i vår verksamhet. Informationen har vi skriftligt på flera språk tack vare hjälp Välkommen Hit-projektet och Stockholms Idrottsförbunds integrationssatsning.

 

Läxläsning

Vi har en stark önskan att få igång vår verksamhet med vuxna volontärer som regelbundet besöker HVB hem i vår närhet alternativt välkomnat ungdomarna till vår klubblokal och har läxläsning. Läxläsning som innebär att prata svenska, spela spel, skapa relationer och vara viktiga medmänniskor. Det finns ett antal volontärer i klubben och ytterligare ett antal från externa samarbetspartner, men vi behöver bli fler.

Basketträning

Varje fredag och söndag erbjuder Hammarby Basket öppet träning för ensamkommande ungdomar och våra egna medlemmar. Det är organiserad träning efter önskemål från besökarna. Det skapar en tillhörighet för alla ungdomar och det är en hälsosam träning. Här tränar vi i mixade grupper och nybörjare såväl som erfarna är lika välkomna.

 

Övriga aktiviteter

Tack vare våra samarbetspartner Internationella Bekantskaper kan vi ibland också göra aktiviteter som att gå på olika evenemang och annat som känns  meningsfullt för att alla ska känna sig välkomna in i vårt samhälle.

INTBEK

 

Kläder och skor

Genom ideella bidrag har vi lyckats samla in kläder och skor att erbjuda till våra nyanlända. Vi har också startat upp en Facebookgrupp för en andrahandsmarknad av basketprylar som vi kallar för Hammarby Basket Recycle Arena. Givetvis försöker vi även hjälpa till med övrigt material som önskas.

Armband

Våra lag, seniorlag såväl som ungdomslag pärlar armband på löpande band. Genom armbanden sprider vi ett viktigt budskap. Armbanden säljer vi för 40 kr där hälften går till projektet och hälften till lagkassan. Flera företag och privatpersoner köper dessa och visar ett viktigt stöd.

Uppdaterad: 2016-09-25 22:39
Skribent: Monica Söderberg, projektansvarig
Epost: This is a mailto link

månadens seniorspelaremånadens ungdomsspelare

 


månadens ledare
bbskott
bbcoach

Postadress:
Hammarby IF BF - Basket
Pepparvägen 6 (kv)
12356 Farsta

Besöksadress:
Pepparvägen 6 (kv)
12356 Farsta

Kontakt:
Tel: 073-6229560
E-post: This is a mailto link

Se all info